Conținutul este o compilație asamblată din două concerte susținute de TRAFFIC STRINGS la Sala Radio din București. Aici sunt prezente noi aranjamente ale unor piese de factură clasică, foarte cunoscute publicului larg dintre care amintesc Rapsodia Nr. 1 de George Enescu, selecțiuni din Anotimpurile lui Vivaldi sau aria Nessun Dorma din opera Turandot aparținând compozitoruilui italian Giacomo Puccini, cu repere muzicale de factură pop ca Lonely Shepherd a lui James Last sau un „mix” realizat de Werner Thomas Mifune între cvratetul cvintelor de Haydn și teme cunoscute ale muzicii sud-americane. Prin acest album am dorit să pun în valoare posibilitățile tehnice și expresive ale formației noastre.
Lucian Moraru
Muzicienii grupului TRAFFIC STRINGS cântă cu emoţie şi virtuozitate, găsind expresia veritabilă fiecărui gen muzical pe care îl abordează. Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele în seva compoziţilor originale, TRAFFIC STRINGS şi-au găsit un stil de interpretare unic și în același timp profund autentic.
TRAFFIC STRINGS are câte ceva pentru fiecare, fie ca e vorba de moştenirea muzicală a folclorului românesc ori muzica lui Bach și Vivaldi sau folosind un cocktail de zgomote și ritmuri în concertele de Jazz , Tango și chiar Rock instrumental, TRAFFIC STRINGS transferă publicului o stare de bine contagioasă.
De la concertele lor ieși plin de energie, iar viața este întotdeuna mai frumoasă după ce îți administrezi o pilula de TRAFFIC STRINGS. Acest grup e ca un drog benefic pentru sufletul auditorilor. Muzica lor acroşează tuturor un voluminos bagaj de bucurie, speranță și dragoste. “TRAFFIC STRINGS practica o muzică care nu aparţine unei singure perioade sau unei anumite epoci, de aici şi numele grupului de Traffic Strings, care simbolizează salturile continue pe care aceştia le fac în istoria muzicii”. “Compoziții ce aparțin genului de muzică clasică dar și alte genuri li se par alegeri la fel de potrivite. Trec prin filtrul instrumentelor lor tot ce îi inspiră şi li se pare valoros”.
Primul album al grupului a rezultat dintr-o colaborare prolifică pe care aceștia au avut-o cu renumitul naist Gheorghe Zamfir. Pe acest material puteți asculta o varianta a “Anotimpurilor” lui Vivaldi orchestrata deosebit de către Lucian Moraru, fondatorul grupului. Acesta a folosit naiul în locul viorii solistice, realizând o adevarată premieră în domeniu”.
Celelalte două albume au fost lansate în 2009 și 2013 și sunt Tango Finesse și Tango Aficionado și care includ unele dintre cele mai seducătoare tangouri autentice, dar înregistrate într-o formă instrumentală inovatoare. Este cu siguranță o surpriză atunci când orchestrația pentru muzica de tango presupune folosirea naiului la care se adaugă cvintetul de coarde, acordeonul, pianul și pe alocuri instrumente de percuție.
Dacă Tango Finesse ne face să simțim un aer exotic total aparte față de universul sonor cu care suntem obișnuiți cand e vorba să ascultăm tangouri argentiniene. In albumul Tango Aficionado se distinge interpretarea plină de pasiune a grupului cât și abordarea conceptuală într-o manieră cu totul aparte a aranjamentului muzical pentru renumitul ciclu “Anotimpuri in Buenos Aires”, lucrări ce aparțin compozitorului Astor Piazzolla. Aceste două albume se încadrează în categoria inedit sau în premieră datorită aranjamentelor muzicale speciale realizate de fondatorul grupului, violistul Lucian Moraru.
Al patrulea album al grupului “TRAFFIC STRINGS Live in Concert” crează dependență. Albumul conține piese muzicale renumite dar, datorită manierei noi și inedite de interpretare a muzicii clasice, acesta “oferă auditorului senzația de prospețime și strălucirea spectaculoasă a focurilor de artificii”.
(Loredana Baltazar )